De Kindreflex
in de gevangenis

De flowchart
voor detentie

Wat is de Kindreflex
in de gevangenis

De Kindreflex gaat over een basishouding waarbij je als professional gevoelig bent voor het welzijn van de kinderen van de gedetineerde en voor diens ouderschap.  

1

De Kindreflex stimuleert professionals met de gedetineerde een gesprek te voeren over het thema ouderschap. Gedetineerde ouders krijgen de kans om over de kinderen en hun bezorgdheden te praten. Waar nodig en mogelijk ondersteunen de professionals de ouders in hun rol als moeder of vader.

2

De Kindreflex helpt professionals verontrustende gezinssituaties te detecteren en de veiligheid zo snel mogelijk te herstellen.

Interesse in de Kindreflex in de gevangenissen?

Kindreflex binnen detentie

Wil je graag meer weten over het verdere verloop van de projectfase? Laat dan even je gegevens hier achter en we contacteren je als er een volgende fase van het project ingaat.

Voor wie is de Kindreflex bedoeld?

De Kindreflex is in de eerste plaats bedoeld voor professionals die met gedetineerden in contact komen zowel binnen kortdurende als langdurende begeleidingstrajecten. Via de gedetineerde ouder spelen de professionals in op het welzijn van de kinderen. Ze signaleren en herstellen verontrustende situaties.

De professional hoeft niet het hele schema alleen te door te lopen. Elke professional heeft zijn eigen rol, verantwoordelijkheden en competenties, maar hoeft geen stappen te zetten waarover hij geen expertise heeft. 

Waarom de Kindreflex
toepassen in de gevangenis?

Naar schatting 17.000 kinderen groeien in België op met een ouder in detentie waarvan  9000 in Vlaanderen. Deze cijfers zijn een schatting want er worden op dit ogenblik nog geen cijfers verzameld in België. Deze kinderen zijn een grotendeels onzichtbare groep met bijzondere noden. 

De impact van ouderlijke detentie op kinderen is groot. Kinderen ervaren moeilijke gevoelens door het wegvallen van één of beide ouders en hebben een hoger risico op het ontwikkelen van problemen tijdens de kindertijd en op latere leeftijd. 

Om de negatieve gevolgen te kunnen beperken is het nodig om zicht te krijgen op de ondersteuningsnoden van de kinderen en hun ouders. 

Wat kan de Kindreflex bij detentie betekenen?

  • Onzichtbare kinderen zichtbaar maken.
  • Verantwoordelijkheidszin en ouderschap gedetineerde promoten.
  • Toeleiding van het gezin en/of de kinderen naar hulp en ondersteuning.
  • Vicieuze cirkel van problemen en criminaliteit van generatie op generatie doorbreken.
  • Re-integratie van de gedetineerde en verlaging van recidive..

Enkele best practices

  • Ga het onderwerp niet uit de weg.
  • Stel open vragen zonder oordeel.
  • Vraag ook wat er wel goed gaat.
  • Stel een ouderschapsplan op.

Hoe werkt de Kindreflex in de gevangenissen precies?

De Kindreflex is vorm gegeven in een doorstroomschema waarbinnen elke beroepsgroep een eigen verantwoordelijkheid en rol opneemt.

De verschillende stappen

De Kindreflex bestaat uit verschillende stappen die je hiernaast afgebeeld ziet.
Lees alles over de afzonderlijke stappen van de Kindreflex in de gevangenis via de knop hieronder of klik op een kader in de afbeelding hieronder voor meer informatie over die stap.

Mooi project in de kijker: film 'ik zou je graag zien'

Vanuit samenwerking tussen CAW Oost-Brabant, VECK en DOKMA Film ontstond de kortfilm: ‘Ik zou je graag zien’. 

Vier kinderen vertellen daarin hoe het is om hun ouder in de gevangenis te bezoeken. Ze delen hun ervaringen, geven tips aan andere kinderen en tonen hoe belangrijk het is om gezien en gehoord te worden.

De film maakt het perspectief van deze kinderen zichtbaar en bespreekbaar en helpt:

  • Kinderen om zich beter voor te bereiden op een bezoek aan de gevangenis en om hun situatie beter te begrijpen.
  • Ouders, familieleden, leerkrachten en hulpverleners om hen te ondersteunen.
  • Te praten over detentie – thuis, op school, in begeleiding, maar ook in het publieke debat.
 

Vragen over de Kindreflex

Is er iets nog niet helemaal duidelijk? Bij de FAQ vind je een aantal veel gestelde vragen. Vraag je je af hoe je de Kindreflex in de praktijk kan omzetten? In de praktijkverhalen lees je hoe anderen met de Kindreflex aan de slag gingen. Vond je toch geen antwoord op je vraag? Aarzel dan niet en neem contact via onze contactpagina of stuur een mailtje. Jouw vraag of bijdrage is voor ons een enorme meerwaarde! We werken heel graag in verbinding met de sectoren aan de groei van onze website.

Group 22
Privacyoverzicht

Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt. Privacyverklaring.