De Kindreflex
voor GGZ

Het stappenplan
voor GGZ

Wat is de Kindreflex
voor GGZ?

De Kindreflex gaat over een basishouding waarbij je als hulpverlener gevoelig bent voor het welzijn van de kinderen van je volwassen cliënt en voor diens ouderschap.  

1

De Kindreflex stimuleert hulpverleners met hun volwassen cliënten een gesprek te voeren over het thema ouderschap. Ouders krijgen de kans om in alle vrijheid over de kinderen en hun bezorgdheden te praten. Waar nodig ondersteunen hulpverleners de ouders in hun rol als moeder of vader.

2

De Kindreflex helpt hulpverleners verontrustende gezinssituaties te detecteren en de veiligheid zo snel mogelijk te herstellen.

Hou een kind niet alleen in het hart, maar ook in het oog. ... [lees verder]

De Kindreflex van hulpverlener Joke

Bekijk hier een videofragment met Joke Gabriëls over hoe zij in de praktijk aan de slag ging met de Kindreflex. Joke is hulpverlener in een MSOC dat laagdrempelige ambulante hulp verleent aan mensen met een verslavingsproblematiek.

Video afspelen

Waarom de Kindreflex toepassen in de GGZ?

Heel wat hulpverleners werken vandaag vraaggestuurd en zijn niet geneigd om naar de kinderen en het ouderschap te vragen wanneer de cliënt hier zelf geen hulpvraag over heeft. De Kindreflex streeft er echter naar om hier wel systematisch bij stil te staan en dit om volgende vier redenen:

REDEN 1: Vlaanderen telt heel wat kinderen die opgroeien bij een ouder met psychische problemen wat negatieve gevolgen kan hebben voor hun welbevinden.

REDEN 2: Cliënten met kinderen voelen zich in de GGZ niet altijd even goed ondersteund in hun rol als ouder.

REDEN 3: Kindermishandeling heeft verreikende gevolgen op de gezondheid en het welbevinden van kinderen.

REDEN 4: Verontrusting wordt doorgaans opgespoord door hulpverleners die in contact komen met de kinderen zelf.

Opleidingen Kindreflex in de GGZ

Wil je graag de basisopleiding bekijken? Wil je graag de powerpointpresentaties van de workshops bekijken? Laat hier even je gegevens achter en je wordt doorgestuurd naar de opleidingspagina van de Kindreflex.

Liever live? Schrijf je in voor de volgende startdag: 

https://forms.office.com/e/d0jeNSbn54

Herbekijk hier het infomoment Kindreflex voor de GGZ 2018

Bekijk hier het informatie moment

Video afspelen

Infomoment Kindreflex in de CAW en GGZ

Op 19 april 2021 vond het infomoment Kindreflex in de CAW en de GGZ plaats. Een aantal schitterende sprekers lieten hun licht over de Kindreflex schijnen. Geniet hier mee van de razend interessante gesprekken met:

  • Minister Wouter Beke
  • Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens
  • Dr. Evelien Coppens
  • Dr. Em. Peter Adriaenssens
  • Kris Holemans Familieplatform
  • Nancy Raman Ervaringsdeskundige

Enkele best practies

  • Maak een genogram van de gezinssituatie.
  • Houd alle informatie bij in je dossier.
  • Stel jezelf en je functie voor aan de kinderen als je op huisbezoek komt in het gezin.
  • Breng steunfiguren in kaart en activeer hen indien nodig.

Hoe werkt de Kindreflex precies?

De Kindreflex is een stappenplan opgebouwd uit 6 stappen. Hulpverleners zetten de eerste drie stappen standaard bij elke cliënt. De drie vervolgstappen zijn situatie gebonden en dus niet altijd aan de orde. De eerste 2 stappen van het plan worden bij voorkeur bij aanvang van de begeleiding uitgevoerd.

De zes stappen

De Kindreflex bestaat uit zes stappen die je hiernaast afgebeeld ziet.

Lees alles over de zes stappen van de Kindreflex voor de GGZ in het stappenplan “De Kindreflex voor de GGZ” (doorklik naar stappenplan voor de GGZ) of klik op een specifieke stap in de afbeelding hieronder voor meer informatie over die stap.

De Kindreflex in de praktijk

Dieter vertelt je meer over de Kindreflex op een afdeling algemene psychiatrie van AZT

Video afspelen

Psycholoog Yannic GGZ

Psycholoog Yannic Verhaest vertelt over de uitrol van Kindreflex in UPC Kortenberg…

Vragen over de Kindreflex

Is er iets nog niet helemaal duidelijk? Bij de FAQ vind je een aantal veel gestelde vragen. Vraag je je af hoe je de Kindreflex in de praktijk kan omzetten? In de praktijkverhalen lees je hoe anderen met de Kindreflex aan de slag gingen. Vond je toch geen antwoord op je vraag? Aarzel dan niet en neem contact via onze contactpagina of stuur een mailtje. Jouw vraag of bijdrage is voor ons een enorme meerwaarde! We werken heel graag in verbinding met de sectoren aan de groei van onze website.

Group 22