De Kindreflex voor de justitiehuizen

Voor ziekenhuizen, CAW’s, justitieassistenten en GGZ’s werd er een specifiek stappenplan uitgewerkt. Het generieke basismodel kan je via de knop terugvinden. 

Het stappenplan
voor de
justitieassistenten

De drie
standaard stappen

Deze eerste drie stappen worden standaard gezet bij elke cliënt.

1. Voer een gesprek over de kinderen en het ouderschap.

Je voert een gesprek over de kinderen en het ouderschap vanuit een open geïnteresseerde houding. Deze stap vindt idealiter plaats bij het eerste gesprek.

2. Peil naar de veiligheid thuis en het welzijn van de kinderen

In stap 2 probeer je zicht te krijgen op het welzijn van de kinderen en hoe het gesteld is met hun veiligheid in de thuissituatie.

3. Ondersteun de cliënt in zijn rol als ouder

Wanneer er na stap 1 en 2 geen verontrusting opduikt is er bij middellange tot langere opvolgingstrajecten ruimte om ouderschap als terugkerend thema te behandelen. Als ouderschap een vast thema in het traject is, zullen eventuele problemen ook sneller besproken worden.

De drie
volgstappen

De drie vervolgstappen zijn afhankelijk van de situatie; ze zijn niet altijd aan de orde.

4. Ga verder na of er sprake is van verontrusting en bereidheid

In stap 4 onderzoek je verder je niet-pluis gevoel dat je had in stap 2. Het is belangrijk om hier breed de situatie in kaart te brengen, zoom uit. Lukt het je niet om binnen het tijdsbestek van het traject dat je loopt met de justitiabele om stap 4 uit te voeren zoek dan intern of extern naar partners om deze stap te doen.

5. Herstel de veiligheid

Bij stap 5 ga je zelf aan de slag om de veiligheid binnen het gezin te herstellen wanneer de thuissituatie onveilig is en de ouders bereid zijn om hieraan te werken.

6. Betrek een gemandateerde voorziening

Wanneer de veiligheid niet voldoende hersteld raakt of er geen bereidheid is bij de cliënt om iets aan de situatie te veranderen betrek je een gemandateerde voorziening.

De Kindreflex in de praktijk

De Kindreflex van onthaalmedewerker Els CAW

Als hulpverlener zoek je echter manieren om hun ouderrol te versterken. De kindreflex reikt heel wat handvaten aan om samen met de ouder te praten over veiligheid en welke rol ze daarin al dan niet kunnen opnemen en wie hen daarin mogelijks kan ondersteunen….

Onthaalmedewerker Caroline CAW

Onthaalmedewerker Caroline vertelt een verhaal over een van haar cliënten. Waarbij ze aanleert om voldoende focus op haar zoon te leggen en eventuele zorgen daar rond. Dat was tot dan nog niet in haar opgekomen toen ze belde met bedenkingen over zichzelf….

Geïnspireerd? 

Group 24